porcelainzombie portal

Temat: Moja wielka wyprawa po małego, świątecznego karpia
Moja wielka wyprawa po małego, świątecznego karpia Czy jednak warto "ocalić" karpia od tego przeznaczenia? Niedawno modne stało się wypuszczanie karpi na wolność. Nie jest to zbyt rozsądne. Dlaczego? Karpie, które możemy kupić w sklepach, to ryby hodowlane. Są karmione paszą, trzymane w specjalnych warunkach, nierzadko leczone. Po wypuszczeniu ich do stawu, gdzie muszą współzawodniczyć z innymi rybami, nie mają szans na przetrwanie. Zamiast podarować im w świątecznym prezencie wolność, skazujemy je w ten sposób na ogromne męczarnie. Z reguły to tylko przedłużenie ich śmierci. Tekst linka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,755,104760756,104760756,Moja_wielka_wyprawa_po_malego_swiatecznego_karpia.html



Temat: Klan...
... o, jak to milo. a przebogata skarbnica polskich stawow i jezior? rzecznych zakoli? Taka dajmy na to Dolina Baryczy słusznie uważana jest za prawdziwe królestwo karpia. Niemal wszystkie liczne tutaj stawy przeznaczone są do jego hodowli. Karp występuje tu w dwóch odmianach: lustrzeń oraz rzadziej jako karp pełnołuski. Chów karpia odbywa się w cyklu trzyletnim... Dla różnych faz rozwoju karpia przeznaczone są inne stawy: narybkowe, kroczkowe i handlowe. Dlatego ryby w trakcie chowu są kilkakrotnie odławiane i przenoszone do nowych zbiorników. Wiosną i latem ryby są dodatkowo karmione takimi paszami jak jęczmień, pszenica lub żyto. Karp stanowi 95 % hodowanej ryby, pozostałe 5 % przypada na liny, szczupaki, amury i tołpygi. Znaczenie gospodarcze posiadają także sum, sandacz i okoń. W stawach hodowlanych, rzekach i strumieniach doliny Baryczy stwierdzono w sumie aż 34 gatunki ryb. Poza hodowlanymi gatunkami ryb pospolite są: sum, sandacz, płoć, karaś srebrzysty, okoń, jazgarz, słonecznica i ciernik. Rzadsze, nie tylko w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14,21053394,21053394,Klan_.html


Temat: Grudniowe "Dzień Dobry"
chyba wszystkie istniejace ryby na kontynecie amerykanskim i odpowiedzniki ich nazw w jezyku polskim. Jednak lina tutaj nie ma. A takie smacznie serwowano flaczki z lina w bydgowskiej Orbisowej, tak sie chyba nazywal ten stary hotel, gdzie tramwaj od dworca skrecal pod ostrym katem w prawo. Smazony lin, albo karas, ktorego tutaj tez nie ma, smakowaly wyjatkowo dobrze. Jest wiele innych ryb jak tlusta sieja, ktora wyglada jak duza, dwukilowa ploc, albo wedzone sielawki, jak z Rucianego na Mazurach. Hodowlany catfish, czyli sumik zalewa rynki podobny w smaku do wegorza ale duzo smaczniejszy, mozna go kupic jako fileta bez skory i osci, albo w calosci, albo tez pokrojonego w dzwonkach. A poniewaz w hodowlach karmiony jest kukurydziana pasza wiec wogole nie pachnie ryba w czasie smazenia czy gotowania. Mozna kawalki filetow dodawac do warzywnej zupki, do roznych zup, grzybowych, rosolow, gularzy, piec go na grylu bo jest tlusty, mozna z sumika hodowlanego cuda kulinarne wyprawiac. ... smakuja az tak dobrze. Albo filety z okonia, czy tez z sandacza. Szczupaka uwaza sie tutaj za chwast rybi jak i dzikiego karpia. Wedzony albo swiezy losos hodowlany w fiordach norweskich,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,328,18290559,18290559,Grudniowe_Dzien_Dobry_.html